Tandheelkundige verdovingen: wat zijn je opties?

Geplaatst op 06-12-2022

Categorie: Mens en gezondheid

Tandheelkundige anesthesie is een medische techniek waarbij een tandarts of anesthesioloog medicijnen gebruikt om pijn tijdens tandheelkundige ingrepen te verminderen of te elimineren. Deze techniek wordt vaak gebruikt tijdens ingrepen zoals het trekken van tanden, het plaatsen van vullingen en het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen.

Er zijn verschillende soorten tandheelkundige anesthesie, afhankelijk van de behoefte van de patiënt en de aard van de ingreep. De meest voorkomende soorten anesthesie zijn lokale anesthesie, intraveneuze sedatie en algehele anesthesie.

Lokale anesthesie wordt gebruikt om een beperkt gebied van het mondslijmvlies te verdoven. Dit wordt gedaan door middel van een injectie met een verdovingsmiddel in het tandvlees rond de tand of kies die wordt behandeld. Dit verdooft het gebied en maakt het mogelijk om ingrepen uit te voeren zonder dat de patiënt pijn voelt.

Intraveneuze sedatie wordt gebruikt om de patiënt rustig en ontspannen te maken tijdens de ingreep. Dit wordt gedaan door middel van een infuus met een sedatief middel in de ader. Dit vermindert de bewustzijnsniveaus van de patiënt en maakt het mogelijk om ingrepen uit te voeren zonder dat de patiënt zich bewust is van wat er gebeurt.

Algehele anesthesie wordt gebruikt bij ingrepen die langere tijd duren of bij patiënten die angstig zijn voor tandheelkundige ingrepen. Dit wordt gedaan door middel van een masker dat zuurstof en anesthesiemiddelen toedient aan de patiënt. Dit verdoofd de patiënt volledig en maakt het mogelijk om ingrepen uit te voeren zonder dat de patiënt enige pijn voelt.

Tandheelkundige anesthesie is een veilige en effectieve manier om pijn tijdens tandheelkundige ingrepen te verminderen of te elimineren. Het is belangrijk om met uw tandarts te bespreken welke vorm van anesthesie het beste bij u past, zodat u zich zo comfortabel mogelijk kunt voelen tijdens de ingreep.